Tuesday, April 6, 2010

AmaZing...BeiJinG (PaRt ThRee)



From Tnm City, we headed to Silk Store..which has many kinds of silk materials in the best quality. I did buy few meters for myself (red) n sista (off-white). The price range is bout RM50 to RM40 p/m. I suka sbb the material is sooo soft n comfy. Like it will flow down perfectly if u make Baju Kurung Pahang frm it. Hihih..



This is wat happen outside the Silk Store, A lady selling bunch of huge, sweet, fresh strawberry..
Yummilicious and way soo cheap meh!!!


Then come Mr Kacang Potong..woihh, ni pon sodap! Best cause on top of sugar coated nuts, ada buah zaiton n kismis..sweet..



I bought few kilos of it..sbb kacang potong ni Mak i-nya fav snack.. :) (Rindu kat Mak!!)
so wajib beli bawak balik, if not, sure rasa brsalah..


Lepas pegi Silk Store, kitorg ke acara yg paling ditunggu-tunggu oleh suma org. Acara makan!! Sukalah!



Rite in front of the Restaurant- Mamilv n Papilv~ serious kami rindu Carliff!!


Reasons behind my smile : One, kalau perasan hubby dah cocok ayam kat ujung garpu, punya la lapar tak end end nak baca doa mkan, LOL- bikin malu komponi daa..Two, sbb yg baca doa tu Syamin..hahah!

After lunch (owh so kenyang..), we went to shop at the Fresh Water Pearl Center. Kitorg diberi penerangan serba sedikit tentang asal usul mutiara laut n etc. Boring, boring, ngantuk, bosan suma ada..and if u wonder, yeah, i xbeli apa pun kat sini..pearl is not my thing (yet). TQ.

Orait, our next stop is one of my favourite-here in Beijing. The Summer Palace-Imperial Garden, or Yihe Yuan; meaning the Gardens of Nurtured Harmony. It is first built in the Qing Emperor Qianlong's time in 1751 and burned down in 1860 by the French and British army and restored by the Dowager empress Cixi for her own enjoyment. Was mainly dominated by Longevity Hill (60 meters high) and the Kunming Lake. In December 1998, UNESCO included the Summer Palace on its World Heritage List.

Seriously tempat ni sangat2 cantik. Memang nak masuk kena bayar (err..i dont know how much, cause it's all included in our tour package). Evrything here is hand made-termasukah semua lukisan di setiap cermin tingkap..all hand paint. Sangat cantik, menawan kalbu i yg suka art work pelik2 nih. They been saying, during winter time, most of the local people will gather here..main ice skating kat lake ni. Mesti best kalau dapat tengok kan? Kalau difikir-fikir kan, sangat melampau raja dulu2 kan, siap ada istana to enjoy their summer time..

Beautiful Summer Palace

Over view Kuming Lake


Bla bla bla


So sangat cantik hokeh!


One of the pavillion facing the lake


One, Two, Tweee (Carliff said)



Weirdy stone cold



Pelik eh



This is called : Long Corridor



The Guardian Master



Ada banyak benda2 cenggini kat sini..Kind of like..the palace guardian


Sneak Peak : Tempat tido Maharani dulu2..



In front of Hall of Benevolence and Longevity




Betul2 punya concentrate dgar story telling Incik Azimi


:)))))


u n me could write a Bad Romance o o o..

Nope! Ckup lah di rumah comel kita..i sudah bahagia..istana ni sunyi bagai xda makna
Hohoh.. (when hubby asked wether i wanna stay in this super scary palace)

Senja~Sayu~Sendu

At about 6pm..dah senja pun kat sna, we finished the second day itinerary by enjoying the tea ceremony at the Famous Tea House.

Teh2 yg dijual kat sini other than quite expensive, quality dia mmg sgt bagus..alhamdulillah, i dpt rasa sumanya (for free..hihi)..yg i xdapat lupa..crita asal usul teh termahal kat sini..daun teh nya sangat susah nak dipetik disebabkan pokok nya sebesar, setinggi pohon balak!! I tgok gambar pokok tu pon still cam xpercaya..(yg kat Cameron Highland tu spesis renek) Dulu, hanya raja2 je yg dpat minum teh ni..Disebabkan spesis pokok ni sukar nak ditemui, so teh ni hanya di jual ke pasaran China je..

Tea Time


Enjoy ur tea sir..


Bagi chance la skali skala..buat2 xnampak..haha


End of Day Two-Part Three




No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...