Monday, September 7, 2009

WeH, CannoT weaR Lipstick LaH!



Article from: Berita Harian Isnin 24/08/09

Memakai gincu boleh batalkan puasa?

Soalan ini sering ditanya setiap kali Ramadhan. Sesetengahnya menganggap ia dibolehkan kerana gincu sekadar dicalit pada bibir dan tidak kurang juga yg mengatakan ia tidak dibenarkan kerana takut tertelan gincu khususnya apabila bibir kering, secara tidak sengaja kita cenderung melembabkan bibir dengan lidah.

Penceramah bebas, ustaz Zawawi Mohd Yusof, berkata..

Gincu boleh larut dalam air liur dan mungkin boleh menyebabkan puasa terbatal.Justeru beliau menasihatkan wanita mengelakkan memakai gincu ketika berpuasa kerana dikhuatiri boleh menyebabkan puasa terbatal.

"Kalau boleh tidak payah pakai gincu apabila berpuasa. Apatah lagi gincu itu mempunyai perisa atau bahan yang boleh menyebabkan puasa terbatal apabila ia larut dalam air liur dan kita menelannya.Begitu juga dengan pelembab bibir yg digunakan untuk mengatasi masalah bibir. Bibir kering memang biasa pada bulan puasa kerana tubuh kekurangan air. Ini juga adala hcabaran pada bulan suci ini" katanya.

Me ~ was bit confused when MrmieZ came and said that i cannot wear lipstick to office (as he saw me reapply it twice that day) sbb boleh batal puasa..seriously i memang tak tau-never heard bout it before! and...i tot he just want to tease me..(adik kecik (badan besar) bongsu sorang me memang hobi cari pasal kat opis)..Ye-lah, lipstick bukan bleh mengenyangkan pon...(memang lipstick ilang sbb kita terr makan ker?)

Tapi bila masuk class ngaji last Friday..blom sempat tanya..Sazah dah sound...remind us that we cannot wear lipstick troughout Ramadhan..sbb ada unsur (ain) yg terkandung dalam gincu yang boleh membatalkan puasa..(same hujah as above)..

So ladies, i know u adore coloured face like me..but No Lipstick ah! Ingat2...!


5 comments:

mrMiEZ said...

bukan cari pasal...

saje je nak kasi ceria skit... almaklumla tenet dak dor...

tak kan nak dok boring aje dalam opis yang sama aje dengan zaman ortidoks...

hehehehe

Drama Mama said...

emmmm lipgloss bole tak? hehehe

hOOdedLicIOUS said...

sebelum ni penah gak terpk..batal ke tak puasa kalau pakai lipstick..sebab ada rasa kan..dengan article ni maka terjawap la sudah..hmm..

~ShaFeRLicioUS~ said...

MrMiez,

i know..u kan adik bongsu kecik.(tak kecik sgt aa)yg alim kucing lately..heheh..
anyway, welcome back buddies!

Bai,

Lipgloss kalu ada flavour also cannot la laling..wink!

~ShaFeRLicioUS~ said...

HUda,

soo long never heard from you..
im glad that i've somthing to share with u here..
kejap jerk..pasni raya bleh pkai balik..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...