Saturday, August 1, 2009

MeRINDUkan Ramadhan



Ok i know..my posting tittle sound "Cam Poyo Jer"..I'm totally not the right person to write bout this all..i xblajar di sekolah agama...juga bukan lulusan UIAM like my other cousins, friends and collegue yang comel2 dan manis-manis bertudung litup tuh..I'm just ME! I grow up as an ordinary person as ME!

Pengetahuan ilmu agama i nih kata orang, cukup2 makan..tahu yg wajib dan asas ja...mulanya rasa kalau setakat tahu yg wajib aja sudah lah..i bukan bercita-cita nak jadi Ustazah pon..tapi semakin lama i tinggalkan..terasa makin jauh dan tak tahu apa2..sedangkan ilmu Islam itu amat luas dan mendalam..umur pon 2 tahun lagi dah nak masuk 30-an, anak pon dah besar....dan dunia hari nih ramai sangat dah orang mati di usia muda..manalah tahu my turn esok ke lusa...(Takutnya Ya Allah!) So skali skala tak salah nak memuhasabah dan sedar diri kan?
Hmm..i xnak merepek lebih..nanti ada plak yang cakap i buang tabiat or cakap tak serupa bikin..and yeah..wat im saying here, sebagai manusia i nih tak lah sesempurna mana..

What make i talk bout this all? I dah dua kali ke kelas ngaji di opis nih..it was on every Friday first, second and third week of the month..dan dalam dua kali kehadiran i di kelas tuh dah cukup buat i termenung panjang...(Hahah, if u know what i mean la)...and i believed i was never too late for me now..

Ok..here come the best part...dalam kelas yang lepas, Ustazah i ngajar tentang Fadhilat Berpuasa..and talk bout Puasa, i tersenyum meleret-leret bila baca BLOG Kak Tijah tentang tanda-tanda kehadiran Ramadhan..(Oh she never fail to entertained me so far! Making my life rich of smile and laughter..Thank You Kak Jah!)

I do some Net Search and i got this info to share with uols...and Ustazah i cakap...kot ye pon tak sabar nak raya...bersedih lah kerana kedatangan Syawal menandakan berakhirnya Ramadhan..dan Ramadhan adalah bulan yang dinanti-nantikan...yang dirindu-rindukan...
I doakan semoga kita semua sempat bertemu dengan Ramadhan tahun ini dan InsyaAllah tahun-tahun akan datang...Wink!



KELEBIHAN RAMADHAN

Abu Hurairah menyatakan : Telah bersabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud :
Apabila telah tibanya Ramadhan, dibuka pintu-pintu syurga dan ditutup segala pintu neraka dan diikat segala syaitan.
-Hadis dikeluarkan oleh imam Bukhari, Muslim, Nasai'e, Ahmad dan Baihaqi-

Abu Hurairah daripada Rasulullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud :
Sesiapa yang berpuasa Ramadhan dengan penuh keimanan dan keikhlasan nescaya akan diampuninya segala dosanya yang telah lalu.
- Diriwayat oleh imam Nasai'e, Ibn majah, Ibn Habban dan Baihaqi-

Daripada Abu Hurairah telah berkata: Rasullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud : Sembahyang yang difardhukan kepada sembahyang yang sebelumnya merupakan penebus apa antara keduanya, dan Jumaat kepada Jumaat yang sebelumnya merupakan penebus apa antara keduanya, dan bulan kepada bulan(iaitu Ramadhan) merupakan kaffarah apa antara keduanya melainkan tiga golongan : Syirik kepada Allah, meninggalkan sunnah dan perjanjian (dilanggar). -Hadis riwayat Ahmad, Al-Hakim, dan Baihaqi-

MUCH LOVE,

5 comments:

ZOORA said...

adussss terasa plak part uiam tuh :P ..
but anyway.. tak apa.. berilmu atau tidak, tak kira siapa kita, tak kira kita belajar kat mana.. yang pasti keinginan nak cari ilmu dan menggunakannya ke arah yang baik?? kan . alhamdulillah, kalau kita terasa dan terfikir about hari esok, maknanya hati kita bersih dah mudah mendapat hidayah..
nanti pergi lagi sama2 kelas ngaji ok!!!! ;d

~ShaFeRLicioUS~ said...

oh my dear Zoora,
hmmmm..tu la..my cousins and frens,most of them R from UIAM..n ada jugak yg blajar nun hingga ke Al-AZhar..only me and my sis from this socialite~UiTM..
and yeah..they all seems to be sweet in hijab and sgt cukup lengkap ilmu agama...
i agreed with u la..its never too late kan?
yeah, c u in the next class..wink!

~ShaFeRLicioUS~ said...

ErroR :
They all look sweet in hijab..

Drama Mama said...

oh pi kelas sesama eh..bestnya. dah lama tak pi kelas agama...tapi kan, sejak dah besar2 nih, memang ramadhan lebih dinantikan dari syawal. i somehow love the atmosphere during ramadhan, tenang sangat.

~ShaFeRLicioUS~ said...

Bai dear,
Yup we both gi kelas ngaji sesama..
best n enjoy sngat..wish u can join us too..
tapi kan i suka both month..lepas sbulan puasa..tak sabar nak pakai baju raya..
i'm still like before..
there's a lil girl in me..
weee...hihi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...