Monday, August 31, 2009

Happy 52nd BirthdaY MALAYSIA!




"HAPPY MERDEKA DAY MALAYSIA!! "




Pstt : Me n Family Demam..no mood at all!

Saturday, August 22, 2009

LittLe RideR Goes 17 MonthS"












Horse and Rider

The prairie blows the grasses

And whips the horse’s mane.

They travel, horse and rider,

Through the sea of amber grain


Hills roll by, and clouds pass

But steady are the horse’s hooves

Upon the wind blown grass

As they travel, horse and rider


There is no trail that they follow

No path that can be seen

There they travel, horse and rider

Upon the endless blowing green


BY : IVY SCHEX

















Wednesday, August 19, 2009

Marhaban YA RAMADHAN






Bulan Ramadhan bulan berganda. Setiap apa saja yang dilakukan akan mendapat balasan berganda. Malahan nafsu kita juga turut berganda walaupun pada bulan ini syaitan dirantai oleh Allah. Ini adalah kerana nafsu telah bertapak di hati dan bermaharajalela.

Saudara-saudari,

Apabila kita membuat kesilapan kita sering menyalahkan syaitan dan iblis yang menggoda kita. Tetapi mengapakah kesilapan yang sama turut berlaku dalam bulan Ramadhan? Adakah rantai-rantai yang membelit kaki-kaki syaitan itu terlalu panjang hingga dapat memberi 'petunjuk' kepada kita?


Sabda Rasulullah saw.:


"Apabila datang bulan Ramadhan, dibukakan pintu langit dan ditutup pintu neraka serta dibelenggu segala syaitan."

Semoga dengan keberkatan Ramadhan ini kita akan dapat menggilap kembali hati kita yang pudar dan melumpuhkan nafsu-nafsu hitam yang bertahta di hati kita selama ini. Oleh itu, inilah masa yang perlu digunakan sebaik mungkin untuk mendidik kembali nafsu kita yang selama ini dikongkong oleh syaitan. Berpuasa bukanlah sekadar berlapar semata-mata. Tetapi puasa adalah berlapar di samping mendidik nafsu dan peribadi manusia. Ini adalah jihad yang maha besar yang perlu dihadapi oleh setiap umat Islam.


Nabi Muhammad saw pernah bersabda:

"Berjihadlah kamu dengan lapar dan dahaga kerana pahalanya seperti pahala mujahid di jalan Allah (fi sabilillah) dan sesungguhnya tiada amalan yang lebih diperkenankan oleh Allah selain menahan lapar dan dahaga"



Saudara-saudari,

Bulan Ramadhan ini adalah anugerah Allah sebagai lambang kasih sayang kepada hamba-hamba Nya. Allah tidak mensia-siakan keletihan umatnya yang berpuasa hinggakan tidur di waktu siang juga diberikan pahala. Begitu besarnya kasih sayang Allah pada kita. Oleh itu marilah bersama-sama kita menilai diri kita. Semoga tahun ini amalan kita akan semakin bertambah dan sempurna perlaksanaannya. Insya Allah. Janganlah kita termasuk dalam golongan yang menganiayai diri
sendiri.


Sabda Rasulullah saw:

"Barangsiapa yang mendirikan Ramadhan dengan penuh keimanan nescaya diampunkan segala dosa-dosanya yang lalu."

Wasalam.


"SALAM KEMAAFAN DAN SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN AL-MUBARAK KEPADA SELURUH MUSLIMIN DAN MUSLIMAT"

DON'T MESS WITH ME!!


Oh Adik Manis yang cantik menawan..
Melihat parasmu Kau sungguh rupawan..
Sayang perangai bagai orang tak ada iman..
Cemburukan Aku Kau sanggup terjun bangunan?!

Astagfirullah hal a'zim....Well, well before i start this i should take a very deep breath,..and WoW..from where should i begin? May be by saying..

Lately...my life is full of dramas (Very dramatic, Sooo drama queen...bukan macam drama sebabak kat EraFm tuh!) Mine was like...Telenovela..with lots of episode...until end of the day..i dah balik umah, malas nak layan and fikir kes mental disorder nih, i heard that the ending part was babak "tabur bunga kat kubur"..which i was like, again, Astagfirullah hal a'zim...dah lupa Tuhan ke budak nih?!

Erghhh...actually i malas sgat dah nak cakap hal nih..come on lah, menghampiri bulan Ramadhan Al-Mubarak nih..seboleh-bolehnya i nak duduk diam-diam, no more gossips and all (ye la..slama nih pon ada ker i cari pasal ngan orang? Kacau, ganggu hidup orang? tak kan??! kot bergossip pon among best frens jer- 203, 425, 447..do u hear me?) Like what ustazah said, "Berbanyak-banyaklah muhasabah diri, sebagai persediaan menyambut bulan yang penuh kemuliaan ini,"..(Itu la, kelas pon tak penah pi..suka2 hati cakap orang itu ini!!!)

TAPI, TAPI, TAPI....

Kalau dah pagi2 received email yang tak tahu ujung pangkal mempersoalkan "Kebahagiaan"???, "Lama terpisah"??, (seperti ayat di bawah..) Wat the @#^%= ??

"y mst ada org rampas kebahagian *****, kak haiza???
*****sggp beralah satukan kembali yg lama terpisah..."

Dah tu kalau tak puas ati sangat apsal tak terus terang jumpa i ja, tanya elok2, call ker..cakap je la..sure, boleh settle 2,3 minit jer..if it's wrong, then i told u that is wrong, if it's right, then...i still think wat u think is wrong!! Hahah! Paling tinggi risiko nak kena dgan i pon, paling teruk i ketawa ja..paling ok..kena sumpah je kot! That's all..ni tak..no wind no air..pagi2..antar email accused i "rampas?? kebahagiaan??" (MasyaAllah, geli i baca!) Cuba lah pagi2 antar email apa-apa doa ke..Kan ka dapat pahala berganda percuma! Heheh!

Seriously, actually i tak tau pon she had an affair with this "God kno who"..

All this time i tot, wat i heard thru gossips and all was..yeah..., just a gossip! Another daily juicy gossip! Cause...come on lah, she's pretty, young, well dress..takkan lah she'll fall into someone that...erghhh! (tasteless!)..Dah ler tu.."Husband Orang" plak tuh! Are u out of your mind??

Tapi bila dah sound2 i camni..sahlah! tak syak lagi!! She's having an affair wif him! and she even really-sooo into him! (See, i tak penah bersangka buruk kat orang tau..tapi bila org buat cenggini kat i...huh! silap besoR la!)

SO, dalam Kes Cinta ni..motif sebenar pertuduhan yang dilemparkan kepada i adalah CEMBURU! Cemburu BUTA! Im saying this..Because,

TERSANGAT LAH SALAH kalau dia cemburu kan i kerana bfren "kesayangan kebahagiaan" dia tu kalau bagi free lima pon i tak nak! SERIOUS!!

Sorilah, i tak dak niat nak buruk2 kan orang, but if u want the truth, im telling u that im deadly choosy when it comes to a man. I tak senang2 pilih lelaki macam i beli kain kat Kamdar tuh tau..and its not easy to get close wif me! and NOT TO FORGET, my husband was way toooo..HOT, way toooo YUMMY, way too COOL, way too STYLISH, way too MACHO and perfect, and all to let go!! And we even had such a wonderful pretty son together!! Soooo..adik manis, If u dare tot im having an affair wif your lovely boyfren then i guess, yeah..Im so SORRY! U R deadly wrong! Pity u!!

Watever it is now, i terima semua ni sebagai dugaan berakhirnya Syaa'ban..(Ye lah kan, ..sombody is leaving..bcause Ramadhan is coming..dah lupa??)

So sempena meraikan kedatangan bulan yang baik nih, as somone older, i maafkan segala-galanya, apa saja pertuduhan, syak wasangka, dengki, cemburu yang terlintas di hati dia..i faham sangat perasaan orang bercinta nih..when u r soo obses toward somone you love, memang susah nak elak sangat dah..dan kita semua manusia biasa..siapa tak buat silap kan? (Baik kan i?? Insaf gila lah! Hahah). Again, Astagfirullah Hal a'zimmm...

Sunday, August 16, 2009

Mata HeaRTy Beta






SO i was on MC for 5 days..from 10th till 14th of August, cause of Bilateral Conjunctivitis - sound like tragis..tapi sakit mata jer pon..(but to know how tragis it is why dont u Google the word and search for images..then u'll know what i've faced). Actually, it was LO who first got it on Sunday..then pass it to me on Monday.

Hmm..i tot it's just gonna turn red, itchy, watery and that's all..but when i wake up in the morning..MasyaAllah! Dah senget sebelah muka i nih bengkak..way up to my brow line and my cheek..smpai Dr cakap..

"Aiyah, sorry to say but your eyes had a very bad infection! It may take a week,"

So apa lagi..memerap lah i kat umah..eat n sleep, eat n sleep..sampai bosan dan sakit kepala asyik tidoook jaa...nasib baik ada si kecik yg sangat pandai mghiburkan hati nih..(TQ Carliff, pandaii take care of Mommy eh, Mmmuah! Mmmuahh!)

You know, bila i sakit, specially yang agak teruk cenggini, i slalu pikir, (perasan/ anggap) akan gugur nya dosa-dosa kecil i..atau Allah sedang menghukum i atas dosa-dosa yang lalu (Ye ker? Nanti tanya ustazah..)..so bila i sakit mata nih..even nampak biasa2 ja..tapi entahlah..i rasa rimas sngat..u know, i was in tears most of the time..(for 3 days)..tgok lampu/cahaya pon xbleh..so i xbleh tgok PC, TV and watever source of lights will hurt me..paling terasa bila nak tunduk picking thing, sujud dalam solat, rasa macam nak terkeluar mata nih..Cobaan, cobaan...

But things get better on the forth day..(Nak tahu tak, i dapat MC 3 hari je, tapi bila i masuk keja on Thursday, i kena chase out..sbb my fren tak nak kwan dgan jerangkung mata merah kat opis..hahah! So i continue sambung MC till end of the week and kena marah dengan Dr.."Siapa suruh u pi keja? Remember i asked u to come for a check up??" Ngeh, ngeh..i kan pekerja tegar..well..)

The best part is that hari keempat i MC tuh, my sis was around wif me (Yeay...Achik Balik!! After was declared FREE from HINI..she finally managed to get back home..Alhamdulillah!..) Sooo apa lagii..dah namapon MC..i ikut la my sis blik umah mak skali..and along with LO we travel home..

Bila balik umah mak..(u know wherever we are, we always miss our one n only lovely mak..sbab sakit lah apapun..bila balik tengok muka mak for sure suma sakit tu ilang..Mak kan penawar duka hati nan lara..wah!) i automatically forgot that i had this eye disease..the auora was so calm that i can feel myself back to origins, my habitat, the place where i belongs..so sngat hepi smpai tak hingat meninggalkan incik suami kesorangan di umah..(u pon syok jadi bujang eh?).

Paling seronok is non other than si LO yg lately sangat notti..dpat bermanja ngan Maktok kesayangan and Alhamdulillah we got such a great time celebrating Acu Birthday together (Hepi 19th Birthday Ikhram! Wo..now my lil brother really look like a macho man!).

Fuhh..wat a fantastic life i had! Alhamdulillah..i bersyukur sangat di kelilingi mereka2 yang tersayang..Dekat dan Jauh..di mata dan di hati!

Friday, August 7, 2009

LiOn...WHo?





There's one fine nite whre three of us sit in front of Tv watching this documentary show about an African's Lion when hubby goes..

Daddy : Huuu..what's that?
Carliff : Tu..Tu...

Daddy : That's not Tu..Tu..That's Lion! Say li..on!
Carliff : Tu..Tu..la..ian..la...ian..

Daddy : Li...on! Lion catch a deer!
Carliff : La....ian!

Daddy : Where's lion? Show daddy where's lion?
Carliff : Tu......

Guess where's his finger pointing to?

Na a' a'...Not on the TV's....
BUT To.........

:
:

:

:

:

:

:

:
ME!!!

(Think im a bit "garang" lately sampai si kecik setahun lima bulan pon tau mommy dia cam Singa! LOL! Bergolek2 me and hubby ketawa!)

To SSF with LOve

When : 19th July 2009 (Sunday)
Where : SSF Home Decomart, Anson Road, Penang




The White House


The two that i heart much!


The roses, tulips and more




The one writing this



The bling-ing morrocan style lanterns



The table setting


The sweety" and lolly" jars



The i wanna be in mommy's blog too



The stick on the ball dragonflies



The glittery red butterfly



The one that according to hubby "Super B!



The Red Goldilock


The Monster Ink



The fabulous goddess



The one that i bought home..GOjes!!



The Lovely duo



The D and C



The looks like Mommy



The transporter




The fav biscuit, mommy and me!!

..dan Kita KeMbaLi..






Hari nisfu sya'aban adalah hari dimana buku catatan amalan kita selama setahun diangkat ke langit dan diganti dengan buku catatan yang baru. Catatan pertama yang akan dicatatkan dibuku yang baru akan bermula sebaik sahaja masuk waktu maghrib,

(15 Sya'aban bermula pada 14 hb sya'aban sebaik sahaja masuk maghrib)


"Sejauh mana pon kita berlari...

Ke kanan dan ke kiri tanpa henti...

Setiap hari..

Banyaknya tersungkur kerana tak berhati-hati..
Menanggung dosa menunggu mati..
Akhirnya kita kembali..
Pada yang tersenyum menjemput di penghujung hari
Pada sang suami, si isteri, anak-anak, mak dan ayah..
dan pada Pencipta Ya-Ilahi.."


By : Shaferrihaiza

Remembering Nisfu Syaaban

Welcoming Ramadhan


Wednesday, August 5, 2009

CinTa Kita & HandphoNe Nokia!


Ok...this NOKIA 3210 was the first really popular mobile, the phone that broke through and made phones an essential accessory. It was my very first handphone., the classic and greatest phones i've owned! Bought when im in my second semester,
yr 2000-Diploma Level @ Uitm Merbok, Kedah...
When i first met my husband..im using this phone...so far ni hp kesayangan i..other than tahan lama..i kept/had lots of memory wif this phone..like my mom scolded me cause im using my pocket money to bought this hp and not for my study..lagipon, slah i jugak cause i choose to bought first and asked later..Hehe..
(standard lah strategy tuh kan?)
I ngaku i was deadly notti! Sori eh mak! Kan dah janji tak buat lagiii..Hihi..




This NOKIA Butterfly (Sori dah tak hingat no siri..eh haa 8250!) was my second one.. looks cool and agressive-a bit like the Chrysler Cruiser. The screen has a very cool blue backlight-Sangat stylo waktu tuh! Its actually belongs to my husband (My BF that time) ..but being me..harta benda dia i suka buat cam harta sendiri..Ngeh, ngeh! So its officially Mine after using it for some time..Phone ni pon i sayang jugak!




My third hp was NOKIA 6100..comes with a colour screen, great features and easy to use interface. This one i beli pakai duit sndiri..utterly perfect for me and yeah, the first color screen hp that i've got..but unfortunately this hp life span end wif tragedy..and u gotto to ask my hubby..cause he's the one whose responsible and make me cried like a baby!
(Sampai la ni i still merajok k..?)



Next one is NOKIA 7610..has an unique outlook design, for example the integration of black color, white color and red color and the round profile of the phones..the shape reminds of heart..and leaves. The camera quality is brilliant and I've gotten lots of decent spur of the moment photos. I paling SaYanG hp nih..sangat2 sayang....
It was a suprise gift from hubby the momment i said YES! when he proposed to married me! (Tuhan je yg tau perasaan i waktu nih! Tersangat hepi!!)




This is another one of those rare ones! It is stylish, thin, fancy, red, girlish and really me! I first saw this NOKIA N76 been used by Norish Karman in SPA Q-1 telemovie..terus admire and straight away gi beli! I was pregnant to Carliff when i bought this hp..
Unfortunately, the quality is lacking and the chrome peels off easily as well as the shiny plastic casing, is prone to scratches and dents. And hp nih jugak slalu menjadi mangsa buangan Carliff di sana sini... :(


AND FINALLY..


Eventho i've been saving like hell for the BlackBerry..im still bersyukur dan cukup berpuas hati when my hubby finally surrender his new phone for me..Its NOKIA E71..and im glad that i married to Incik AMRI yg amat sayang akan istri...Hihihi..



I've been a good gurl, wife and mommy..
I know!
TQ LOV..
Weeee..HiHi..
MMMMMuuuuuaaaahhhhhhhh!


Tuesday, August 4, 2009

CRy Me a RiVeR.....



HE's SOOO NOT INTO YOU..
Get Lost!
The End! TQ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...