Thursday, July 24, 2008

^^ALaHai Si C.A.R.L.I.F.F^^



Perasaan I bercambur-baur mengenangkan nasib si kecik kesayangan I yang tak sudah-sudah sakit dan dilanda macam-macam hal. Bimbang, sayang, takut, gelisah.. u name it, I got all the feeling inside me!!! SubhanAllah..

Crita si carliff nih takkan I lupakan sampai bila-bila. Once he can read by himself, I will ask him to read this. Biar dia tahu betapa Allah memberikan Kami-his parent pelbagai ujian dan dugaan semasa membesarnya. Mencabar sungguh nak membesarkan seorang Khalifah (the meaning of his name) sepertinya. Let him know, how much we and all people around loves him, how big our sacrifices, so that he will grow and become a better person..dunia dan akhir nanti.

Making the decision to have a child is momentous. It is to decide forever to have your heart go walking around outside your body. ~Elizabeth Stone


Kronologinya bermula bila Carliff demam 5hb dan 6hb June..yang menyebabkan I amik EL 2 hari. Kemudian pada 14hb June sebelum appoinment dengan Dr. Razif esoknya, Carliff demam lagi, batuknya menjadi-jadi. So, on the day of appoinment, Dr. Razif said he cannot be injected with due to his illness. Dr advised we both supaya datang buat nabilizer 3 times a day on that Sunday. After morning and afternoon session, Carliff temperature started to increase rapidly. Risau tol I masa tuh. He never caught high fever before!! During nite sessions, blom sempat buat nabilizer tuh, we both decided to sent him to KMC emergency department which lead him to be admitted that nite and a day after.

3 hari 2 malam di wad, is not a sweet memories for us all. Kesian my mom, bapak dan mama yang susah2 berulang datang melawat cucu kesayangan diorang nih. I can tell u not even one of them have a nice face expression during their visit. Carliff was discharge on the 17th July after 13 times of nabilizer given to him not included 3 times of physiotherapy sessions yang macam nak pengsan I dengar dia nangis. I’m sure suma ibu-ibu kat luar sana yang penah antar baby diaorang buat physio setuju dengan pendapat I. Memang, nak sejuk kan hati… kita buat suma tu untuk kebaikan dia, supaya dia cepat sembuh. Tapi, memikirkan si kecik yang masih tak faham apa-apa yang meraung kesakitan..I tak tahan lagi. Even Kak Su ( my hubby younger sister) pon mengalir air mata dengar si Carliff tu meraung. So, enuf is enuf, wether it’s ok or not we are takin Carliff out of the hospital on that day.

Rentetan dari kisah itu, my mom decided to stay wif us for about 2 weeks in order to baby sit Carliff. 2 minggu juga si Carliff ponteng nursery a.k.a baby school (Carliff suka ke school sebab dia enjoy sangat bila Teacher Widad nyanyikan lagu 1 little duck). Alhamdullilah, as days past by, Carliff dah semakin sihat. On the 27th June, kami hantar mak balik Alor Star dengan senang hati..mak pon nampak puas hati nak lepaskan Carliff di bawah jagaan kami semula (mak sebenarnya nak stay dengan kami sampai Carliff dah betul-betul sihat, tapi teringat pula Acu sorang-sorang kat umah…dia sebenarnya tak puas hati kami antar cucunya tu ke nursery..kesian katanya..).

Apooinment seterusnya dengan Dr.Razif is on Sunday 29th June..Hmmm..lepas bertangguh..finally on that day..Carliff diberi injection yang sepatutnya diterima pada 15th June yang lalu. Thank God, dia masih beri reaksi yang sama setiap kali kena inject, ..tak nangis sikit pon…bagus kan dia? ( Tgoklah anak siapa? Heheh)..Syukur juga dia tak demam lepas tu. Harap-harap dia terus-terusan sihat sampai bila-bila.
I ada banyak lagi nak crita..sebab crita si Carliff ni ada kesinambungannya. Lebih mencabar dari biasa…


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...